Posted On 22 maart 2024

Bomenfeest

Redactie Redactie 0 comments
SNMP >> >> Bomen

Nationale Boomfeestdag 2024

Op woensdag 20 maart was er weer de Nationale Boomfeestdag. Hieraan werd ook aandacht geschonken door de gemeente (vanwege corona een aantal jaren niet). Vorig jaar echter, werd de Boomfeestdag anders ingevuld; twee wethouders brachten toen een boom naar alle scholen.

Dit jaar werden we weer door de gemeente gevraagd of wij hieraan weer onze medewerking wilden verlenen door het geven van een excursie, zoals wij al vele jaren hadden gedaan. Hierop hebben we positief gereageerd. Op deze dag staan steeds scholen centraal. De keuze was deze keer gevallen op groep 8 van de Protestants Christelijke Basisschool De Pelikaan. 

We verzamelden ons om ongeveer 10.00 uur op het schoolplein en liepen naar Park De Groene Scheg. Onze voorzitter, Aart van Dusschoten, die veel kennis heeft van flora en fauna, leidde de groep rond en gaf uitleg bij diverse plantensoorten, bomen met korstmossen, de informatieborden en de aanwezige dieren.  

Tot onze verrassing zagen we een jonge egel en bij de vijver een aalscholver, die hoog in de boom zijn vleugels spreidde om deze te laten drogen. Verder waren er veel eenden aanwezig en zelfs een schildpad! Ook is er een nestkast voor steenuilen in een boom geplaatst. 

Aan het einde van een boeiende excursie door het gehele park werd de leerlingen een drankje aangeboden en lekkere rauwkost. Daarna liepen we naar de Kraak in Bijsteren waar bomen zouden worden geplant. Daar was ook onze wethouder, de heer Sander van Nieuwenhuizen, aanwezig die de leerlingen informatie gaf over het belang van bomen planten. Waarom zijn bomen zo belangrijk?

  • bomen vangen water op, ze dienen als een natuurlijke spons die regen verzamelt
  • zorgen voor biodiversiteit
  • geven schaduw
  • nemen schadelijke broeikasgassen op
  • leveren zuurstof en doen nog veel meer

Daarna gooiden de leerlingen van groep 8 handenvol regenwormen bij de wortels van de bomen die al wel in een gat stonden, maar waar nog aarde op moest worden gegooid.

Er werd uitgelegd waarom regenwormen in de aarde worden gegooid bij het planten van bomen: zij zijn belangrijk voor het functioneren van de bodem. 

De leerlingen kregen vervolgens een spade en moesten aarde op de wortels gooien en daarna de aarde aanstampen. Nadat alle bomen waren geplant, liepen we terug naar de school. 

Daar stond een auto van de gemeente met fruitboompjes voor alle leerlingen van groep 8. De leerlingen konden kiezen uit een appel- of perenboompje. 

Het was een bijzonder leuke ochtend geholpen door fantastisch weer! 

Atty Heijting
(tekst en foto”s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zo belangrijk zijn bomen

Er is 50% minder airco nodig als er bomen rondom een gebouw staan.

100.000 bomen zorgen voor 1,3 miljoen ton zuurstof.

1 hectare bos neemt in een jaar 300.000 kilo CO2 op. Een gemiddeld huishouden stoot perjaar ongeveer 10.000 kilo CO2 uit.

Een grote boom vangt 45 vuilniszakken stof weg in een jaar.

Mensen zijn gelukkiger en gezonder in een groene omgeving.

Een gemiddelde boom zorgt in een jaar voor genoeg zuurstof voor 4 mensen.

Het is gemiddeld 8 graden Celsius koeler onder een boom.

1 volwassen boom kan tot 8.000 liter water opslaan.