Stichting voor Natuur- en Milieubescherming

De natuur in

Nachtvlinder en Nachtzwaluwexcursie – vrijdag 13 juli 2018, Ermelosche Heide

Gezamenlijke excursie van:

IVN Nijkerk
IVN Noordwest Veluwe
St. Natuur-en Milieubescherming Putten
KNNV Noordwest Veluwe
Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe

Het is noodzakelijk om je vooraf aan te melden.
Doe dit uiterlijk vóór 11 juli via het mailadres bennovdhoek@hotmail.com.

Gezamenlijke excursie van: IVN-Nijkerk
KNNV-Noordwest Veluwe
Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe
IVN-Noordwest-Veluwe
St. Natuur- en milieubescherming Putten

Ook dit jaar wordt er weer een gezamenlijke excursie georganiseerd door de samenwerkende natuurverenigingen van de Noordwest Veluwe.
Na ochtendwandelingen over landgoederen, door randmeerpolders en een landschapsexcursie nabij Nijkerk zoeken we dit jaar naar nachtbewoners op de heide.

Onze regio kent een uitgebreid netwerk van heidegebieden en vormt daarmee een unieke biotoopketen in Nederland. Overdag kun je daar hele bijzondere flora en fauna tegenkomen, maar hoe vaak bent u in het donker op de hei geweest? Juist dan komt er een hele andere dierenwereld tot leven, die voor velen nog onbekend zal zijn. Tijdens deze late avondexcursie op de Ermelosche Heide gaan we onder leiding van deskundigen op zoek naar nachtvlinders en nachtzwaluwen.

De Nachtzwaluw is een nachtactieve soort met een sterke voorkeur voor overgangsgebieden, van een open naar een meer besloten terrein. Op de Noord-Veluwe is de Nachtzwaluw een broedvogel van heidevelden, zandverstuivingen en open bossen. De soort is aanwezig van eind april tot ver in september en trekt daarna naar de Sahel-zone om te overwinteren. Tijdens hun verblijf in onze regio kun je ze in de ochtend- en avondschemering tot na zonsondergang, horen door hun verdragende en uiterst kenmerkende snorrende zang. Het geeft een mooie zwoele zomeravond een unieke sfeer!
De soort lijkt het op de Noord-Veluwe aardig goed te doen en tijdens een grondige inventarisatie in de zomer van 2014 werden maar liefst 370 territoria van de soort vastgesteld.

Nachtzwaluwen leven voornamelijk van nachtvlinders, die ze met hun wijd opengesperde bek uit de lucht vangen. Het inventariseren van nachtvlinders is mogelijk door ze met een wit laken en een felle lichtbron te lokken. Tijdens deze excursie zullen we dit demonstreren, om u op die manier kennis te laten maken met dit bijzondere nachtleven.
Vanaf de schaapskooi op de Ermelosche Heide is het mogelijk om in groepjes de hei op te gaan om te genieten van snorrende Nachtzwaluwen of om onder deskundige begeleiding nachtvlinders op naam te brengen. Diverse leden binnen de deelnemende verenigingen bezitten deze specialistische kennis en brengen die graag op u over.
Adres schaapskooi: Postweg 50, Ermelo (met de auto alleen bereikbaar via de Drieërweg in Ermelo).

Omdat we ons, weliswaar met toestemming, na zonsondergang in het gebied begeven is het van belang om de groep deelnemers beheersbaar te houden. Het is daarom noodzakelijk om je vooraf aan te melden. Doe dit uiterlijk vóór 11 juli via het mailadres bennovdhoek@hotmail.com.
Deze excursie is sterk weersafhankelijk. Mocht deze onverhoopt geen doorgang kunnen vinden dan worden deelnemers hierover tijdig geïnformeerd. Wellicht kan er dan worden uitgeweken naar een andere datum.