Het tekenseizoen is weer begonnen en dat is oppassen geblazen!

Teken kunnen tot nare situaties leiden als de ziekte van Lyme. Een tekenbeet kan al snel worden opgelopen bij het wandelen in de natuur, zeker wanneer er langs of door het groen wordt gelopen en de teek de kans krijgt om over te springen. Dit kan dus ook heel goed gebeuren in de tuin!

Op de website tekenradar is te zien waar teken wanneer voorkomen. Daarnaast kunnen hier tekenbeten en de ziekte van Lyme worden gemeld.

De ziekte van Lyme

De eerste verschijnselen van de ziekte van Lyme kunnen zichtbaar zijn door een rode ring op het lichaam. De ziekte van Lyme wordt uitsluitend door een tekenbeet veroorzaakt waarbij een bacterie (Borella) wordt doorgegeven van dier tot mens. Deze bacterie heeft de teek weer van een zoogdier of vogel.

Behandeling

Wanneer een teek wordt gevonden op het lichaam, en dat kan een heel kleine variant zijn die zich tussen bijvoorbeeld de oogwimpers heeft verstopt, is het vervolgens van belang om deze zo snel mogelijk (binnen 24 uur) op de juiste manier te verwijderen. Dit betekent dat de teek volledig, dus inclusief de kop moet worden verwijderd met, het liefst een speciale (en metalen) tekentang. Daarnaast is het zaak om vervolgens de beet op het lichaam te reinigen met tenminste 70% alcohol. Bij het verschijnen van een rode ring op het lichaam moet altijd de arts worden geraadpleegd, maar ook wanneer de teek al langer dan 24 uur op het lichaam aanwezig is. Dit is vaak te herkennen wanneer het achterlichaam van de teek opgezwollen is met het opgezogen bloed van het slachtoffer. De behandeling zal vaak met behulp van antibiotica plaatsvinden.

Voor meer uitleg zie de website van thuisarts.nl

Meer informatie is te vinden op de website van de Gemeente Putten en op de website van het RIVM.